Onze provincie telt maar liefst 46 067 hectare oppervlakte bos met 23 bosreservaten. In totaal bestaat bijna 20 % van de totale grondoppervlakte uit bomen en dat is goed voor het klimaat en voor de biodiversiteit. Zo leven er in onze bossen o.a. 1 685 soorten kevers, 380 soorten spinnen en 3 300 soorten paddenstoelen. Bossen filteren de lucht, regelen de temperatuur, leveren grondstoffen, temperen de gevolgen van de klimaatverandering en zorgen voor ons welzijn. Tijdens de Week van het Bos brengt het provinciebestuur burgers en kinderen in contact met bos en natuur. Voor meer begrip, meer respect en meer beleving.
Maak kennis met het privébosbeheer
Meer dan de helft van al het Limburgs bos wordt beheerd door privéboseigenaars. Omdat het beheer van bossen vaak niet rendabel is, blijven ze dikwijls verwaarloosd achter. Daarom kan deze grote groep privébeheerders rekenen op de hulp van Bosgroep Limburg. Zij beantwoorden alle vragen van privéboseigenaars en helpen bij het organiseren van bosonderhoud. Het idee is eenvoudig: als verschillende (kleinere) boseigenaars samen voor een bos zorgen, is dat goedkoper en efficiënter.
”Weinig mensen weten het, maar bosbeheer is erg complex en is sterk afhankelijk van de leeftijd en het type van het bos. In Limburg zetten we volop in op het herstellen van afgestorven fijnsparbossen, op bosuitbreiding en op het klimaatweerbaar maken van onze kostbare Limburgse bossen. Tijdens de Week van het Bos kun je op meerdere locaties in Limburg kennis komen maken met dit privébos en het beheer ervan.”, legt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Bert Lambrechts uit.
Bossen zijn ontzettend belangrijk voor het milieu, de omgeving en in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze filteren de lucht die we inademen, werken als een natuurlijke airco, herbergen talrijke plant- en diersoorten, zorgen voor ontspanning en leveren de hernieuwbare grondstof hout. Bosgroep Limburg zet haar expertise in opdat onze kostbare bossen al deze functies optimaal kunnen vervullen en hun waarde in de toekomst kunnen behouden.
Het Provinciaal Natuurcentrum werkt aan een groene en duurzame wereld, te beginnen in Limburg. Dat doen we enerzijds met een educatief aanbod voor scholen en anderzijds door veranderingen op het terrein mogelijk te maken