De fietssnelweg F74 is een belangrijke as in het Limburgse fietssnelwegennetwerk. Vertrekkend in Hamont-Achel in het noorden slingert de fietssnelweg vervolgens door Pelt, Peer en Hechtel-Eksel om zo via Houthalen-Helchteren en Zonhoven in Hasselt aan te komen.

 “De fietssnelweg kruist heel wat wegen, waaronder een paar gevaarlijke oversteekplaatsen. 33 kruispunten krijgen in overleg met de lokale besturen een betere inrichting, die enerzijds de veiligheid verhoogt en anderzijds de vlotte fietsbeweging optimaliseert. Denk maar aan plateaus of wegversmallingen die de veiligheid verhogen of een slimme lichtenregeling die ervoor zorgt dat de aankomende fietser altijd groen heeft,” legt gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts uit. “Hier in Hamont-Achel komt bij elke heringerichte kruising de fietssnelwegfietser in de voorrang. Bij 3 kruisingen wordt het gemotoriseerd verkeer ook actief afgeremd door een verhoogd plateau, soms met wegversmalling. Oranje waarschuwingsborden wijzen de weggebruikers op de gewijzigde verkeerssituatie.”

"De herinrichting van deze kruispunten van de fietssnelweg F74 in Hamont-Achel is een stap vooruit naar veiliger en efficiënter fietsverkeer in onze regio. Dit project benadrukt onze jarenlange inzet om het fietsnetwerk te versterken en te beveiligen en tegelijkertijd duurzame mobiliteit te bevorderen, in samenwerking met de lokale besturen. Bovendien worden kruisingen van deze fietssnelweg met gewestwegen op termijn nog aangepast op initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer” gaat Lambrechts verder.

“Om automobilisten en andere weggebruikers alert te maken op de veranderende situatie, plaatsten we tevens oranje waarschuwingsborden die duidelijk maken dat de fietser nu in de voorrang is. Zulke veranderingen zijn in het begin immers altijd even wennen.”

In totaal bedraagt het kostenplaatje 3,4 miljoen euro voor het hele project, waarvan de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid elk de helft betalen. Gedeputeerde Bert Lambrechts opende in aanwezigheid van het stadsbestuur en uittredend Vlaamse viceminister-president en minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Binnenlands Bestuur Lydia Peeters alvast de volgende aangepaste kruispunten in Hamont-Achel: Witteberg, Rodenrijt en Heikant.

Uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Fietssnelwegen zijn een cruciale schakel in onze transitie naar een meer duurzame mobiliteit. Hun potentieel wordt pas volledig benut als fietsers op een vlotte en veilige manier het ganse traject kunnen afleggen. Dat wil zeggen dat veilige kruisingen met andere wegen essentieel zijn. Dergelijke investeringen zoals hier op de F74 verhogen niet alleen het comfort en de veiligheid, maar dragen ook bij aan de aantrekkelijkheid van deze fietsroute voor het woon-school en woon-werkverkeer. Vanuit Vlaanderen dragen we ons steentje bij via het Kopenhagenfonds en hebben we ook zelf een aantal werken uitgevoerd om de F74 te vervolledigen denk onder andere aan de fietsbrug in Houthalen-Helchteren en in Kuringen.”

Witteberg

Vanaf nu beweegt de fietssnelwegfietser in de voorrang ten opzichte van het verkeer op Witteberg. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Witteberg kreeg een wegversmalling met een verhoogd plateau om de snelheid van het verkeer te doen dalen. 

Rodenrijt (3)

De fietssnelweg kruist driemaal met Rodenrijt. Op alle kruisingen krijgt de fietssnelwegfietser nu voorrang. Op twee locaties verduidelijkt extra belijning de nieuwe verkeerssituatie. Bij de meest zuidelijke kruising wordt de snelheid van het gemotoriseerd verkeer bijkomend afgeremd door middel van een verhoogd plateau. De fietssnelweg krijgt er ook een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten.

Heikant

Ook ter hoogte van Heikant zit de fietssnelwegfietser in de voorrang. Een wegversmalling met een verhoogd plateau remt het gemotoriseerd verkeer af. Ook hier krijgt de fietssnelweg een rode kleur met bijkomende markering.

Buitenheide

De werken ter hoogte van Buitenheide zullen aan het einde van de zomervakantie aanvatten, om de combinatie te maken met een ruimer rioleringsproject in de buurt. Na de werken heeft de fietssnelwegfietser voorrang ten opzichte van het verkeer op Buitenheide. Een breder fietspad geeft de fietser meer plaats. Tegelijkertijd zal een wegversmalling met een verhoogd plateau op Buitenheide het gemotoriseerde verkeer doen afremmen. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang letterlijk extra in de verf te zetten. 

Onderwerpen