Elke regio heeft zijn eigen karakter, zijn eigen identiteit. In het bijzonder Haspengouw heeft, samen met de Voerstreek, een uitgesproken eigenheid van glooiingen, kleine landschapselementen en coulissen in combinatie met weidse vergezichten.
Hier vind je nog rust en ademruimte te midden van natuurrijke en agrarische landschappen. Hier vertelt het decor nog volop verhalen over vroeger en vandaag. Wie door Haspengouw wandelt, ervaart meerwaarde.
Het regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zet zich al meer dan 40 jaar lang iedere dag in voor dat landschap. Als samenwerkingsverband brengt het de organisaties samen die meewerken aan het landschappelijk verhaal: landbouw, natuur en toerisme, lokale en regionale overheden, gebruikers van de open ruimte en vrije-tijdsondernemers. En dat met een duidelijke missie: samen werken aan meer kwaliteitsvolle landschappen, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst. Zorg dragen voor het landschap; mensen, landschap, natuur en erfgoed met elkaar verbinden: dat is de rode draad door al onze projecten.
We maken al dat fraais graag toegankelijk voor iedereen, onder meer met een breed netwerk van hoogwaardige wandelgebieden. Want wandelen is gezond, en onbekend is ook onbemind. Intussen zijn er bijna dertig van die wandelgebieden ontwikkeld in Haspengouw en Voeren. Ze geven de wandelaar een totaalbeleving van rust, buitengevoel en natuurpracht.
Met de nieuwe brochure ‘OpStap’, willen we de toeristische ondernemers en de vrijetijdseconomie inspireren om hun gasten te laten kennismaken met dat prachtige wandelaanbod in Zuid-Limburg.
Ons doel is niet alleen om mensen te laten genieten van de streek, maar ook om hen kennis te laten maken met het verhaal àchter het landschap. Onze landschapswandelingen zijn dan ook stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd, en houden niet alleen rekening met de landschappelijke beleving maar ook met de draagkracht van de omgeving. Zo bieden we kwalitatieve wandelingen aan, duurzaam en mét respect voor de natuur en de streekbewoners. De routes zijn zoveel mogelijk autovrij en onverhard, ideaal om Haspengouw te voet te leren kennen en goed voor bijna 500 kilometer aan wandelplezier.
De wandelroutes van het Regionaal Landschap worden bovendien regelmatig gecontroleerd door een netwerk van vrijwilligers (Greenspotters). Het Regionaal Landschap coördineert meldingen en communiceert ze naar de onderhoudsploegen op het terrein. Dat kan de technische dienst van een gemeente zijn, maar ook landbouwers, natuurverenigingen of particuliere eigenaren. Daarnaast kan de organisatie mede dank zij de steun van de provincie Limburg, het hele jaar door een beroep doen op het Haspengouwse landschapsteam. Dat is een ploeg van gemotiveerde mensen die instaat voor het reguliere onderhoud van de wandelpaden, zoals het maaien van graspaden en het snoeien van hagen. Zij staan ook paraat om verdwenen of omvergereden bewegwijzering te vervangen en infrastructuur zoals plankenpaden, poortjes en afrastering te herstellen.
Hun inzet zorgt er met andere woorden voor dat u het hele jaar door onbezorgd kan vertrekken op wandeltocht, en dat u als toeristisch ondernemer kan rekenen op een sterk aanbod voor uw gasten. Ik wens u dan ook veel succes, én veel wandelplezier met deze brochure.