Het visitor center is het resultaat van een samenwerking tussen de stad Dilsen-Stokkem, het Provinciaal Natuurcentrum, het Regionaal Landschap Kempen & Maasland en Limburgs Landschap vzw. “De opening van dit gebouw is een belangrijk moment voor alle vier de partners”, zegt Koen Sleypen, schepen van toerisme van Dilsen-Stokkem. “Samen werd een nieuw concept uitgewerkt, waarbij de focus niet enkel ligt op museumbezoek, maar op een actieve en leerrijke ervaring in relatie met het aanwezige natuurgebied en het ruimere landschap. We zetten onze schouders onder de verdere uitbouw van De Wissen tot een kwalitatief hoogstaande toeristische trekpleister in de Euregio.” Hierbij zullen de natuur- en recreatiebeleving, de functie en de historiek van de Maas en de regio centraal staan. Belangrijke actuele thema’s zoals klimaat, waterkwaliteit en duurzaamheid zullen ook aan bod komen. “Ook de toeristische dienst van de stad zal vanuit het nieuwe gebouw werken. Mensen zullen zo letterlijk en figuurlijk nog makkelijker de weg vinden”, aldus nog schepen Sleypen.
“De nieuwbouw van Visitor Center De Wissen betekent een nieuwe stap in de internationale samenwerking rond het RivierPark Maasvallei”, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde voor Toerisme en voorzitter stuurgroep RivierPark MaasVallei. “Het Regionaal Landschap Kempen & Maasland werkt daarom al enkele jaren grensoverschrijdend samen met tal van partners. Met deze hoofdtoegangspoort tot het RivierPark Maasvallei krijgt de streek een bijkomende hotspot. Bezoekers uit de hele Euregio kunnen hier kennismaken met het verhaal en de troeven van de omgeving. Met De Wissen zetten we zo een volgende stap naar een meer betekenisvol toerisme, waarbij onze gasten ten volle de identiteit van Limburg en haar regio’s kunnen ervaren”.
De focus van het nieuwe visitor center ligt niet op het statische museumbezoek, maar op een actieve en leerrijke ervaring, waarbij de relatie tussen het aanwezige natuurgebied en het ruimere landschap centraal staat. Bedoeling is om de bezoekers een eerste indruk te geven en warm te maken om de rest van de regio zelf te gaan ontdekken.
Natuur ontdekken
Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, eigenaar en beheerder van het nabijgelegen natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, wil haar naamsbekendheid en de zichtbaarheid van haar werking versterken door mee in te stappen in de nieuwe uitbouw van De Wissen. “Dit is een ideale kans om bezoekers te sensibiliseren rond natuurbeheer”, zegt Dirk Ottenburghs, directeur van natuurvereniging Limburgs Landschap. Bezoekers worden uitgenodigd om vanuit Dilsen-Stokkem het
volledige RivierPark Maasvallei te (her)ontdekken. De natuurgebieden blijven gratis toegankelijk, maar tegelijk worden de mogelijkheden onderzocht om aan ‘visitor payback’ te werken, d.w.z. bezoekers stimuleren om een financiële bijdrage te leveren aan de natuur die ze zo graag bezoeken. “Zo heeft Limburgs Landschap vzw bijvoorbeeld de interactieve ontdekkingstocht ‘Expeditie 009-oord’ uitgewerkt. Ideaal voor speurneuzen en hun familie!”
Educatief aanbod
Ook gedeputeerde voor Natuur en Klilmaat Bert Lambrechts is enthousiast: “Het Provinciaal Natuurcentrum zorgt al meer dan 25 jaar voor een educatief aanbod voor de scholen in De Wissen. Basis- en secundaire scholen kunnen er terecht voor begeleide educatieve programma’s. Zo ontdekken de kinderen op een speelse manier meer over natuur, klimaat en duurzaamheid.” De kleinsten leren bv. de leefwereld van een bever kennen, met het programma “De Wondere wereld van Bever Bas”. En ook voor de oudere leerlingen is er een uitgebreid aanbod.
Het nieuwe gebouw biedt nieuwe kansen en mogelijkheden voor die educatieve werking. Dankzij deze samenwerking is het aanbod van het Provinciaal Natuurcentrum geografisch beter gespreid, zodat meer Limburgse scholen hier gebruik van kunnen maken. En dat is goed nieuws, want jongeren die op een fijne manier kennismaken met de natuur, bouwen mooie herinneringen op en staan later duurzamer in het leven.
Groene toren op fietsroutenetwerk
Het nieuwe gebouw ligt net voor het oude gebouw, vlak aan de dijk. Het is een eye-catcher die op het fietsroutenetwerk van veraf zichtbaar is en de mensen naar dit uitzonderlijke gebied toe leidt. “Het gebouw is drieledig”, legt burgemeester Sofie Vandeweerd uit. “Gelijkvloers is er een onthaal voor bezoekers en toeristen, op de eerste verdieping krijg je een eerste blik op de cultuur, natuur en historie van de Maasvallei. En op het dak van het bezoekerscentrum zorgt een uitkijkplatform voor een uniek panoramisch zicht op het omliggende gebied.” Naast het nieuwe Visitor Center werd het bestaande gebouw verbouwd. Er werd in de kelderverdieping een nieuwe fietsenstalling voor huurfietsen gerealiseerd, evenals een aantal nieuwe sanitaire units voor de kampeervlotten. Op het gelijkvloers is er een polyvalente ruimte gecreëerd en een bureauruimte voor de medewerkers van de toeristische dienst en de verschillende partners.
Het Visitor Center werd ontworpen door Gafpa-Architecten uit Gent en gebouwd door aannemer Driesen NV uit Pelt. Samen met de verbouwingswerken aan het bestaande gebouw gaat het over een investering van meer dan 2.000.000 euro. “Er werd een subsidie bekomen van het Grindfonds van 300.000 euro en 135.000 euro van de Vlaamse Overheid, specifiek voor de gevelbegroeiing. Deze gevelbegroeiing betreft immers een proefproject in kader van klimaatambities”, aldus nog burgemeester Vandeweerd.
Wie meer wil weten, is van harte welkom in het vernieuwde visitor center en op www.dewissen.be.

Onderwerpen