Zammelen, Gors-Opleeuw en Beukenberg zijn al vele jaren een begrip bij wandelliefhebbers. Met nieuwe startpunten in Piringen en Jesseren wordt het wandelaanbod nog gevarieerder en kan de recreatiedruk meer gespreid worden. Dit garandeert de rust in de kerkdorpen, wat zeker in de bloesemperiode geen overbodige luxe is.
Variatie troef
De nieuwe routes en combinatiemogelijkheden bieden talloze opties voor landschapswandelingen in Haspengouw. De afstanden variëren van 4 tot 22 kilometer en spelen daarmee in op de groeiende vraag naar langere wandelingen. Deze routes verbinden enkele pareltjes van Haspengouwse dorpen. De dorpskernen worden omgeven door glooiende akkers en fruitbomen zo ver het oog reikt. De wandelingen leiden door het kloppend hart van Vochtig Haspengouw en dat zal je geweten hebben: verborgen in de plooien van het landschap liggen weelderige beekvalleien waar het gonst van het leven.
De bewegwijzerde lussen voeren door de valleien van de Mombeek, Marmolbeek, Sint-Annabeek en Fonteinbeek. Volg de kronkelende beken door broekbosjes, mysterieuze moerassen en kleurrijke hooilanden. Delen van de routes lopen over ‘het Fruitspoor’, het tracé van de verdwenen Haspengouwse spoorlijn die onder meer gebruikt werd voor het vervoer van fruit en andere landbouwgewassen. Zo doe je in Jesseren een voormalig treinstationnetje aan. Wie richting Tongeren trekt, wandelt in Beukenberg over de rug van een voormalig aquaduct dat de Romeinen gebruikten om Tongeren van zuiver drinkwater te voorzien.
Ook de vele kastelen langs de routes getuigen van een rijk verleden. Lang hoef je hier niet rond te struinen om te ontdekken waarom deze streek al duizenden jaren een grote aantrekkingskracht uitoefent. Dit zijn stuk voor stuk wandelingen die het jaar rond heel wat moois te bieden hebben, ook buiten de bloesemperiode.
Buurgemeenten doen het samen
De opening vond plaats op woensdag 19 april in Piringen, in de aanwezigheid van gedeputeerden Bert Lambrechts en Inge Moors en de betrokken gemeenten. Daarnaast waren er ook heel wat partners aanwezig, die actief werken aan de landschappen en natuurgebieden die de routes aandoen: Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt en Limburgs Landschap vzw.
Ook het Landschapsteam was aanwezig. Deze arbeiders uit de sociale economie staan in voor het dagelijks beheer van de wandelinfrastructuur. Zij worden geholpen door de Greenspotters, vrijwilligers die problemen op de routes signaleren. De vernieuwing en uitbreiding van het wandelgebied in deze regio is een mooi staaltje van samenwerking tussen drie buurgemeenten. De coördinatie ligt in handen van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Financiering komt van de gemeenten en het PDPOproject B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw.
Al zin om te vertrekken?
De wandelkaart ‘Pittoreske kerkdorpen’ is te koop op de toeristische diensten van Tongeren, Borgloon en Kortessem en via www.wandeleninlimburg.be. Op die website kan je de routes ook bekijken.
De komende maanden krijgen de andere landschapswandelingen van Haspengouw een upgrade, met nieuwe startborden en wandelkaarten. De nieuwe wandelbox wordt dit najaar gelanceerd.