Dit voorjaar hebben we de werken dan wel kunnen uitvoeren. Daarbij werd de oude stuw verwijderd. De stuw zorgde voor een hoogteverschil op de beek van meer dan 40 cm, waardoor de aanwezige vispopulatie onmogelijk stroomopwaarts kon passeren op zoek naar onder meer voedsel, voortplantingsplaatsen en schuilplekken. Nochtans is de Munsterbeek een belangrijke biotoop voor vissen zoals de snoek en het bermpje, of de kwetsbare beekprik.

Na afbraak van de stuw hebben we 7 vistrappen aangelegd om het hoogteverschil te spreiden over een langer traject. Vistrappen zijn als het ware kleine watervalletjes die de vissen , zoals de naam al doet vermoeden, wél kunnen overbruggen. De vistrappen zorgen ook voor een verschil in stroomsnelheid van het water, wat de vismigratie stroomopwaarts ten goede komt.

Op de eerste trap wordt bovendien een vast meetpunt geplaatst door de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo kan het debiet en het waterpeil van de Munsterbeek hier continu worden gemonitord. De trap werd daarvoor speciaal op maat gemaakt en in beton uitgevoerd.

De Munsterbeek is uiteraard niet de enige waterloop die zulke zogenaamde vismigratieknelpunten kent. In het verleden werden er in de beken helaas veel constructies gebouwd die vrije vismigratie verhinderen, zoals watermolens, stuwen, bodemvallen, bodemplaten onder bruggen, noem maar op. De provincie lost deze vismigratieknelpunten systematisch op. We streven ernaar om onze waterlopen stap voor stap hindernisvrij te maken. Dat is nodig voor de instandhouding en het duurzame herstel van de aanwezige populaties van beschermde beekvissen.

Hier in de Munsterbeek kon de hindernis verwijderd worden, maar dat kan niet altijd. Soms gaat het om een actieve watermolen of om belangrijk erfgoed. Dan wordt er met een vispassage, een bypass, gewerkt. Zo hebben we eerder dit jaar een vispassage van 88 meter en 18 vistrappen aan de Keyartmolen in Bree gerealiseerd.

Vismigratieknelpunten oplossen is altijd maatwerk! En ook de komende maanden en jaren blijven we inzetten op het oplossen van vismigratieknelpunten. Er staat bijvoorbeeld nog een project op de planning aan de Roosterbeek in Zonhoven, en er zijn plannen om het knelpunt rond de Slagmolen in Oudsbergen op te lossen. Hiervoor loopt momenteel een studie.

U hoort het, als provinciebestuur blijven we inzetten op het oplossen van vismigratieknelpunten. Naast de strijd tegen overstromingen en droogte is het herinrichten van onze waterlopen immers een belangrijke taak van de provincie.

Onderwerpen