“Niet enkel worden alle 4300 leden van de Limburgse Politie, Brandweer en Ambulanciersdiensten in het PLOT opgeleid, ook kan de Limburgse Veiligheidsschool bogen op een uitstekend kwaliteitsvol imago waardoor zij ook studenten van over de provinciegrenzen aantrekt. Bovendien zet de provincie Limburg in op de verdere uitbouw van de Veiligheidscampus, zodat we klaar zijn voor de infrastructurele uitdagingen van de toekomst. Op deze manier kan het PLOT veiligheidsonderwijs op topniveau blijven aanbieden en dé referentie blijven” stelt gedeputeerde voor Veiligheid en het PLOT, Bert Lambrechts.
Dat federaal minister Annelies Verlinden het PLOT bezoekt is niet zo vreemd. Het veiligheidsonderwijs in het PLOT wordt georganiseerd en gefinancierd door het provinciebestuur, maar volgt federale richtlijnen wat de prioriteiten en de inhoud van het onderwijs betreft. De federale overheid is dan ook een belangrijke co-financier van de veiligheidsopleidingen in België.
Minister Verlinden kreeg in het PLOT dan ook een inkijk in de context van het veiligheidsonderwijs in Limburg, de activiteiten van het PLOT en de ontwikkeling van de Limburgse Veiligheidscampus. Evengoed werd ze geconfronteerd met een aantal bezorgdheden en dringende noden die binnen het veiligheidsonderwijs in het algemeen en in het PLOT in het bijzonder leven. Dit zowel op het vlak van de financiering en het sluiten van een beheersovereenkomst voor het organiseren van de veiligheidsopleidingen, het creëren van een koepelstructuur boven de veiligheidsscholen, als het inzetten op innovatie en wetenschappelijke onderbouw. Vooral de ontoereikende federale overheidsfinanciering van zowel het politie- als het brandweeronderwijs is een bezorgdheid van de veiligheidsscholen.
“Goed veiligheidsonderwijs voor brandweer en politie is essentieel om de kwaliteit van de hulpverlening te garanderen in onze provincie. Ik vind het uiterst belangrijk om, rekening houdend met de sterke reputatie van het PLOT, dit veiligheidsonderwijs verder uit te bouwen in Limburg”, zo onderstreept gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters.
Tijdens het tweede deel van het werkbezoek kreeg minister Verlinden een rondleiding op de Limburgse Veiligheidscampus en kon ze met eigen ogen zien hoe brandweerlui een industriële brand blussen op het oefenterrein en hoe politiemensen zich bekwamen in het vliegen met drones en oefenen in het omgaan met geweldsituaties in de multifunctionele oefenhal.
“Levenslang leren is een uitdaging voor al onze veiligheidsdiensten. Daarom wil ik investeren in de opleiding van politie-en brandweermensen gedurende de hele loopbaan. Tijdens mijn bezoek aan de veiligheidschool @PLOTLimburg zag ik dat hier hard aan wordt gewerkt. Dit is ook belangrijk voor de uitstraling van politie en brandweer. Hoe aantrekkelijker de loopbaan, hoe makkelijker we nieuwe kandidaten aantrekken. Ik hoop van harte dat deze beroepen, die zoveel te bieden hebben, in de toekomst jonge mensen blijven aanspreken.” aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Het bezoek van minister Verlinden werd wel zeer passend afgesloten. Bij wijze van symbolische actie in het kader van de -pas gestarte- Week van de Vrijwilliger, zette ze de oudste nog actieve vrijwilliger van de Brandweerpost Maasmechelen (Brandweerzone Oost-Limburg), de nu 66-jarige Roger Stappers, in de bloemetjes, als blijk van waardering voor àlle vrijwilligers die zich inzetten voor een veilig Limburg.