Samen met de wateringen beheert de provincie Limburg maar liefst 1.625 km aan onbevaarbare waterlopen (van categorie 2). Het provinciebestuur startte met het zuiden van de provincie en zal de plaatsing van nieuwe naamborden nu verder uitbreiden naar de hele provincie.
Waterlopen verdienen meer zichtbaarheid
De roep om meer ruimte voor water, klinkt alsmaar luider om met het veranderende klimaat om te gaan. “Dat kan niet zonder onze waterlopen de plaats én zichtbaarheid te geven die ze verdienen”, vindt gedeputeerde van Water, Bert Lambrechts. Het watersysteem is in het verleden vaak fout behandeld. Waterlopen werden verlegd – of eigenlijk verstopt – naar plaatsen waar ze niet stoorden. Die tijden zijn voorbij. “Nu is het tijd om de waterlopen terug in de kijker te plaatsen. Natuurlijk lost het de waterproblematiek niet op – daarvoor zijn in onze provincie heel wat andere projecten lopende – maar het werkt voor een stuk wel sensibiliserend en we versterken zo de band tussen mens en landschap. IN het oog, IN het hart”, verduidelijkt gedeputeerde Bert Lambrechts.
“We versterken de band tussen mens en landschap”
De naamborden krijgen een uniforme opmaak en komen op goed zichtbare locaties, zoals brugleuningen, kopmuren of op paaltjes. Het provinciebestuur inventariseerde de bestaande naamborden langs haar waterlopen en brengt voor nieuwe naamborden alle interessante locaties in kaart. Daarvoor wordt enerzijds naar de grotere toegangswegen, maar anderzijds ook naar recreatieve fiets- en wandelpaden gekeken. Op basis daarvan zal de provincie naar schatting 1500 nieuwe locaties selecteren. De eerste 200 nieuwe naamborden kregen ondertussen een plaats in de gemeenten Alken, Borgloon, Hasselt(-Zuid), Heers, Herk-De-Stad, Kortessem en Wellen. De andere gemeenten komen in de loop van 2023 en 2024 aan bod.