De grootte en ligging van het perceel waren ideaal voor het realiseren van extra bos, daarmee vervult de stad haar rol als partner in het bosuitbreidingsverhaal van minister Demir, maar ook de ligging langs een ecologisch interessante berm werd maximaal gevaloriseerd.

Dit dankzij de inspanningen van het stadsbestuur én de nodige expertise en steun van het provinciebestuur. Ik wil graag twee van onze diensten bedanken die hier hun strepen hebben verdiend: Bosgroep Limburg en het Provinciaal Natuurcentrum.

De Limburgse Bosgroep keek mee naar het beplantingsplan en zorgde voor de aanplant van dit klimaatbos dat een erg divers inheems loofbos zal worden.

Jonge, pas uitgezaaide boompjes of zaailingen werden door vrijwilligers geoogst op plaatsen waar ze geen overlevingskansen hebben of niet gewenst zijn, om dan hier te worden herplant. Dat gebeurde via het PDPO project “Overtollige zaailingen zorgen elders voor nieuw bos”.

Daarnaast werden de door de stad aangekochte bomen aangeplant, en er zijn delen waar met ‘natuurlijke verjonging’ gewerkt wordt: daar mag de natuur gewoon zijn gang gaan en krijgen we spontane bebossing.

Al dat werk deden we niet alleen! We kregen dankbare hulp van leerlingen en leraren van het 4e, 5e en 6 leerjaar van lagere school Don Bosco Gerdingen en Klimaatschool Bree. Ook onze arbeidersploeg van De Winning en mensen van de technische dienst, staken hier de handen uit de mouwen.

En naast onze Bosgroep heeft ook het Provinciaal Natuurcentrum niet stil gezeten!   Via het biodiversiteitsproject ‘Bree blije bijenstad’ kunnen hier acties voor wilde bijen, amfibieën en andere dieren gerealiseerd worden. ‘Bree blije bijenstad’ is een samenwerking van de stad en Natuurpunt Bree en wordt ook vanuit de provincie Limburg gesteund.
De schrale, droge wegbermen langs de Mariahofstraat bleken uit onderzoek van het PNC zeer interessant voor wilde bijen. Daarom wordt hier nu een uitbreiding van het leefgebied van de wilde bij gerealiseerd, en staat ook de heraanleg van een poel op de agenda.

Het belang van gezonde wegbermen kan niet genoeg benadrukt worden. Bermen zijn erg belangrijk als leefgebied of als natuurverbinding voor fauna en flora: 60 % van de inheemse plantensoorten komt er in voor, en sommige soorten zijn bijna uitsluitend in bermen terug te vinden. Eigenlijk kan je bermen vergelijken met kleine natuurreservaten.

Het is duidelijk dat we in dit project zijn gegaan voor een goed voorbeeld van de verwevenheid van alle functies van natuur en het omliggende landschap: we hebben de waardevolle bermen, het water, de stukken open natuur, het bos.

Dit project zie ik dan ook als een win – win: voor de natuur en voor het lokale leefmilieu, voor de stad Bree en voor onze provincie!

Ik wil dan ook iedereen graag hartelijk danken voor de fijne samenwerking, en voor dit project dat de komende jaren ongetwijfeld verder tot een natuurparel zal uitgroeien.

Onderwerpen