Onze deskundigheid staat volledig ten dienste van onze leden, en richt zich op alle aspecten van bosuitbreiding, aanplanting en bosbeheer. Door de vele, meestal kleine en versnipperd gelegen, percelen bos van onze leden gezamenlijk te vertegenwoordigen, kunnen we onze dienstverlening meer rendabel en efficiënter aanbieden. Bovendien worden nieuwe inzichten in klimaatbestendig en duurzaam bosbeheer door onze gezamenlijke aanpak versneld in de praktijk gebracht.

De grootste meerwaarde voor onze kleine private eigenaars ligt dan ook in onze focus op terreinwerk, en de zeer laagdrempelige aanspreekbaarheid van onze regio-coördinatoren die de spil vormen van onze ledenwerking. De voorbije twee jaren waren met Corona op z’n zachtst gezegd behoorlijk moeilijk en hobbelig, maar we zijn er desondanks in geslaagd om de kwaliteit van onze dienstverlening te behouden. Onze basisdienstverlening, terreinbezoeken, leden informeren over bosbeheer en beheerwerken coördineren, zijn we blijven doen.

Naast de ondersteuning van privéboseigenaars bij het beheer, werkt Bosgroep Limburg al jaren aan doelstellingen rond bosuitbreiding.

Limburg heeft nu al bijna dubbel zoveel bos als het Vlaams gemiddelde, maar we willen graag nog wat meer. Kwaliteitsvolle bossen zijn immers bijzonder multifunctioneel qua landgebruik. Ze hebben niet alleen een zeker economisch belang maar zijn ook onvervangbaar op vlak van biodiversiteit, recreatie of welzijn. Bossen zijn een belangrijke bron van zuurstof, en vormen een natuurlijke buffer voor CO2 en klimaatopwarming. In onze zoektocht naar nieuw te bebossen percelen focussen we ons in de eerste plaats op ontsnippering en verbindingen tussen bestaande bosgebieden, om zo de biologscie bosstructuur te versterken.

Doordat we in Limburg al vrij veel bossen hebben, is uitbreiding natuurlijk niet zo heel vanzelfsprekend. Zowel bij de bosgroep als bij onze leden of nieuwe kandidaat-eigenaars is er veel enthousiasme, maar vaak stuiten we op praktische of juridische bezwaren. Bovendien is open ruimte in ons dichtbebouwde land zeldzaam en gewild, en er is dan ook heel wat concurrentie vanwege andere ruimtegebruikers, niet het minst vanwege boscompensatie.  We zijn blij dat we in Vlaanderen al jaren een steunende en bereidwillige partner vinden met wie we krachten kunnen bundelen. Het begeleiden van kandidaat-bebossers doorheen het hele administratieve proces – bij de aanvraag van een vergunning, bij subsidiedossiers, tot en met de nazorg na aanplanting – blijkt cruciaal voor het succes van bebossing. Die taak is op het lijf geschreven van de bosgroepen. We durven daarom ook hopen op nog meer Vlaamse ondersteuning in de toekomst, om onze gedeelde ambitie op het vlak van bosuitbreiding ook in de praktijk te kunnen omzetten.

Onderwerpen