'Goede avond beste aanwezigen, 

Het provinciaal onderwijs heeft een duidelijke identiteit en plaats veroverd binnen het Limburgs onderwijslandschap.

Onze provinciale scholen vullen regionale leemten op die niet meteen door klassieke onderwijsnetten worden ingevuld. 

Zo focust het provinciaal onderwijs zich op zeer specifieke technische en beroepsopleidingen in studierichtingen die veel investeringen vragen.

Het provinciaal onderwijs in Limburg bestaat uit 21 scholen en centra waarvan 1 basisschool, 1 autonome kleuterschool, 13 provinciale secundaire scholen, 2 internaten, 1 provinciaal CLB en 3 provinciale centra voor volwassenonderwijs.

Afgelopen schooljaar hadden +/- 6640 leerlingen zich in ons secundair onderwijs ingeschreven, +/- 300 leerlingen in ons basis onderwijs in Voeren en ongeveer 10.000 cursisten in het volwassenonderwijs.

Deze leerlingen en cursisten werden onderwezen door ongeveer 1725 leerkrachten.

Het is absoluut de ambitie van ons provinciaal onderwijs om leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers hun talenten maximaal te laten ontwikkelen. Het Provinciaal Onderwijs is een warme organisatie waar iedereen zich goed voelt.

Om deze ambitie te realiseren hebben wij nood aan goede en hedendaagse infrastructuur voor ons provinciaal onderwijs.

Daarom ben ik ook blij dat ik hier vandaag in Maasmechelen “de eerste steen mag leggen”, (of beter gezegd het eerste gat mag helpen graven voor (een deel) van) deze nieuwe gebouwen.

Graag kijk ik ook even naar onze scholen hier in Maasmechelen.

De provinciale onderwijscampus ‘MAASMECHELEN’  bestaat uit twee entiteiten:

• de Provinciaal Technische School organiseert het voltijds en het deeltijds technisch en beroeps secundair onderwijs en een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers.

• het Centrum voor volwassenenonderwijs PCVO Limburg heeft hier haar hoofdzetel. Dit Centrum organiseert diverse nijverheidstechnische en vakgerichte opleidingen, ICT- en taalopleidingen en daarnaast een belangrijke afdeling waar volwassen hun diploma secundair onderwijs alsnog kunnen halen via het TweedeKansOnderwijs.

Zowel het dagonderwijs als het volwassenenonderwijs worden geconfronteerd met een aantal gebouwen die sterk verouderd zijn (1957). Daarnaast is er nood aan plaats.

Ook moeten we een aantal veiligheidsissues structureel aanpakken.

Met deze investering breidt de bestaande provinciale campus in Maasmechelen aanzienlijk uit. De totale investering bedraagt circa 11 miljoen euro.

Laat dit de start zijn van een ambitieus bouwprogramma dat we de komende willen realiseren.

De provincie Limburg zet met deze nieuwe infrastructuur alvast in op het verankeren van kwaliteitsvol onderwijs in het Maasland.

Wij moeten jongeren blijven klaarstomen voor technische (knelpunt) beroepen in een zo uitdagende en aangepaste mogelijke omgeving in samenwerking met het werkveld.

Daarnaast zal de nieuwe infrastructuur de mogelijkheden voor levenslang leren via het volwassenenonderwijs maximaal versterken.
Want investeren in onderwijs is investeren in de toekomst.

Mag ik alle bouwpartners en medewerkers hier in Maasmechelen veel succes wensen met de realisatie van dit bouwproject.

Onderwerpen